Zdrowe odżywianie – śniadanie to podstawa!

Zdrowe odżywianie
Jannis Brandt z Unsplash

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem – wielu twierdzi że nawet najważniejszym w ciągu dnia. Po całej nocy snu spada poziom cukru we krwi – jeśli nie uzupełnimy go odpowiednio szybko (to jest około 1 – 2 godzin po przebudzeniu), to nie tylko nie będziemy mieli energii, ale też narazimy się na napady głodu (zaspokajanego w niekoniecznie racjonalny sposób – wysokokalorycznymi przekąskami). Śniadanie wpływa zarówno na funkcjonowanie fizyczne, jak i intelektualne organizmu. Dlatego jest istotne w każdym wieku (choć szczególnie dzieci w wieku szkolnym, których mózg intensywnie się rozwija powinny konsumować pełnowartościowy posiłek).

Śniadanie dla osób na diecie.

Śniadanie jest istotne również dla osób na diecie – jego pomijanie może prowadzić do spowolnienia metabolizmu, a co za tym idzie – utrudniać odchudzanie. Śniadanie powinno być jednak posiłkiem skomponowanym w sposób przemyślany. Dietetycy absolutnie nie zalecają, by spożywać w godzinach rannych takie produkty jak: białe pieczywo, czy co gorsza ciasta – pokarmy te mają bowiem niewiele błonnika, za to sporo pustych kalorii, w dodatku nie sycą na długo;
owocowe słodzone soki – jeśli już decydujemy się na sok – warto aby był bez dodatków, ze świeżo wyciśniętych owoców lub warzyw (można się również zaopatrzyć w tzw. soki jednodniowe); desery jogurtowe – pozornie zdrowe, a jednak zawierające mnóstwo cukru i nierzadko tłuszczu.

Jak unikać zbędnych kalorii?

Lepiej zdecydować się na chudy twaróg – sycące źródło pełnowartościowego białka;
żółte sery – prawdziwa bomba kaloryczna, co prawda obfitująca w wapń, ale także podwyższająca poziom cholesterolu we krwi;
słodkie, gotowe mieszanki muesli – nie dość, że kaloryczne, to jeszcze bogate w tłuszcz, cukier – lepiej przygotować podobną mieszankę samodzielnie, a cukier zastąpić owocami suszonymi – również słodkimi, ale ze sporą zawartością błonnika. Co zatem jeść? Przede wszystkim warto uwzględnić w śniadaniowym menu produkty pełnoziarniste, mleczne, warzywa oraz wędliny. Chodzi o to, aby dostarczyć organizmowi energii na dłuższy czas. Nie można również zapominać o odpowiedniej dawce witamin i antyoksydantów, korzystnie wpływających zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę.

PODZIEL SIĘ: