Zdrowa dieta- zbilansowane posiłki

Zdrowa dieta- zbilansowane posiłki
Eaters Collective z Unsplash

W zdrowym ciele – zdrowy duch. Ale by fizycznej powłoce zagwarantować dobrą kondycję konieczne jest poświęcenie uwagi podstawowym zasadom profilaktyki. Zaliczamy do nich regularną aktywność fizyczną (dopasowaną do naszych możliwości), zdrowy sposób odżywiania oraz systematyczne przeprowadzanie badań kontrolnych. Podstawą zdrowej diety powinny być zbilansowane posiłki.

Zbilansowane posiłki.

Czyli jakie? Ano przede wszystkim dostarczające organizmowi wszystkich niezbędnych mikro – i makroelementów, jak białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne oraz witaminy – w optymalnych ilościach. U podstaw komponowania jadłospisu powinna się znaleźć piramida żywienia. Wedle jej założeń bardzo istotny jest regularny wysiłek, oraz nawodnienie organizmu. Codzienna dawka napojów (wody, niesłodzonych soków) czyli minimum 1,5 litra pomaga utrzymać ciało w dobrej kondycji. Niezbędne jest również włączenie do posiłków porcji warzyw i owoców (co najmniej 5 porcji dziennie). Warzywa i owoce stanowią źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, ale także złożonych węglowodanów wspomagających trawienie. W przypadku owoców należy jednak wybierać spośród tych nie zawierających zbyt dużo cukrów prostych (jak banany, winogrona i inne). Kolejne piętro piramidy zapełniają produkty zbożowe – powinniśmy w diecie uwzględnić do najmniej 3 porcje takowych (pod postacią pieczywa pełnoziarnistego, kasz, ryżu, makaronów razowych i innych).

Białka i tłuszcze.

W zbilansowanej diecie nie może zabraknąć również białka. Stanowi ono przecież główny budulec tkanki mięśniowej. W tym celu najlepiej zaopatrzyć lodówkę w nabiał (odtłuszczony, w formie twarogów, jogurtów, kefirów, chudego mleka), oraz drób czy ryby. Jeśli chodzi o tłuszcze – one również są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak zdecydować się na te pochodzenia roślinnego, bogate w kwasy OMEGA 3 czy OMEGA 6 (lniane, rzepakowe, oliwy z oliwek). Istotnym elementem menu są również ryby – zwłaszcza tłuste, morskie gatunki. Wbrew pozorom – wprowadzenie zbilansowanych posiłków do diety wcale nie wiąże się z „komplikowaniem” życia, wyższymi kosztami czy dużym nakładem czasu i wysiłku. Wystarczy pamiętać na co dzień o podstawowych zasadach, czytać dokładnie etykiety produktów oraz nie zapominać, że drobne odstępstwo od „diety” (niezbyt częste) zawsze może się zdarzyć.

TAGI: Piramida żywienia, węglowodany, tłuszcze, nabiał, produkty zbożowe, kwasy OMEGA3 i OMEGA6, zbilansowanie posiłków.

PODZIEL SIĘ: